Dummies

Op mijn 16e heb ik eens een voorbereidende cursus gedaan voor de kunstacademie. Ik ben nog steeds dankbaar dat ik deze mogelijkheid heb gehad, want het was een heus avontuur in meerdere opzichten. De opdrachten die we kregen, de materialen waar we mee konden en mochten werken, het was heerlijk.
Tijdens die cursus leerde ik het bestaan van “dummies” kennen. Boekjes waar je naar hartelust in kon schetsen en schrijven. Ik plakte er ook plaatjes in die ik vond in tijdschriften, kaarten die ik kocht in musea. Voor mij voelde dat heel natuurlijk en ik ben het nog vele jaren zo blijven doen. Ik maakte mijn eigen dummies of kocht ze bij de witte boekenmarkt, nam me altijd voor mijn best te gaan doen ze ook tot het einde vol te maken en zette ze vervolgens bij de rest op de plank.
Twee jaar geleden kwam het maken van “art journals” op mijn pad. Over dat wat ik op mijn 16e van nature deed, waren inmiddels heel wat blogs, cursussen, boeken en facebookgroepen te vinden. Mixed media is een bestaande term voor wat ik al jaren “gewoon” deed. Het combineren van materialen om zo de mogelijkheid te hebben niet te hoeven kiezen. Gewoon alles gebruiken: verf, krijt, potlood, pen, stukjes papier, foto’s, plaatjes…
Ik geniet nog steeds van de mogelijkheid om in boekjes te werken, maar ik merk ook dat het me helaas nog steeds niet lukt om ze ook echt vol te maken. Vandaag begon ik dus ook gewoon weer vrolijk in een nieuw boekje, in plaats van verder te gaan in een oude. Het papier is net weer anders, de mogelijkheden eindeloos. Ik ben benieuwd hoeveel pagina’s er nog gevuld gaan worden en wat er op komt te staan…